Gå til sideinnhold
Mars-434

6 praktiske råd til unge boligkjøpere

Boligkjøp er gjerne en av de viktigste enkeltinvesteringene du gjør i livet. Så, hva er det du egentlig må tenke på for at boligdrømmen skal bli virkelighet? Her er seks praktiske råd til unge boligkjøpere.

De vanligste spørsmålene er ofte hvor mye kan jeg låne? Hvor mye trenger jeg i egenkapital? Må jeg ha spart opp på BSU-kontoen? Trenger jeg kausjonister? Og kan jeg komme inn på boligmarkedet uten egenkapital? Med gode forberedelser kan du spare både tid og penger, og unngå å måtte utsette boligdrømmen som ellers ville vært innen rekkevidde.

foto-1301

– Når du skal kjøpe en ny bolig som berører store økonomiske verdier, så er det naturlig at det dukker opp mange spørsmål.

1. Start tidlig

Å etablere seg på boligmarkedet er for de fleste den største enkeltinvesteringen vi gjør i livet. Det lønner seg å starte sparingen så tidlig som mulig, planlegge sin økonomi og sette seg mål for eget forbruk og sparing. Da legger du et godt grunnlag for deg selv, slik at du kan jobbe deg mot fremtidig ønsket mål.

2. Avklar hvor mye egenkapital du trenger

Ved boligkjøp er det krav til egenkapital. Inngangsbilletten til din første bolig er i dag 15 prosent av kjøpesummen og omkostninger. Da er det viktig å tenke langsiktig sparing og legge forholdene best mulig til rette.

3. Prioriter sparing

Start med Boligsparing for ungdom (BSU) så snart du har så høy inntekt at du har begynt å betale skatt. I tillegg til bankens beste innskuddsbetingelser, kan dette gi deg skattefradrag. Du kan enkelt opprette BSU-konto med fast månedlig sparing fra din lønnskonto. Generell sparing er også viktig med tanke på å oppnå egenkapitalkravet.

– Forsikring er en naturlig del av en oppstartspakke. Uforutsette ting kan skje med alle, og med faste månedlige forpliktelser har de færreste råd til å erstatte tap på store verdier på egen hånd.

4. Sett deg realistiske mål

Be om en rådgivningstime hos en kunderådgiver i banken slik at du kan få en god oversikt over dine finansieringsbehov. Vi tar hensyn til alle nyansene og veileder deg gjennom boligkjøpsprosessen. Her gjennomgår vi budsjett og ser hvor mye lån du har anledning til å betjene, eller vi planlegger ditt sparebehov for fremtidige boliglån.

5. Alternative løsninger

Bare halvparten av unge boligkjøpere i 20-årene har spart opp tilstrekkelig egenkapital for å kjøpe sin egen bolig. Det viser en ny rapport fra SSB. Har du ikke tilstrekkelig egenkapital finnes det alternative løsninger slik som realkausjon fra foreldre, eller andre, som innebærer å stille egen bolig som sikkerhet for manglende egenkapital.

6. Ikke glem forsikringen

Det er viktig å forsikre dine økonomiske forpliktelser med både skadeforsikring og personforsikring. Ikke minst er det viktig å tenke på personforsikring, for eksempel å forsikre sitt forsørgeransvar eller inntekt hvis sykdom oppstår.

Gi oss tilbakemelding