Gå til sideinnhold
foto-1246

Vi forteller om dine verdier i usikre tider

Hvordan kan du tenke for å bevare verdiene dine når det er usikre tider i finansmarkedet?

– Det er jo i dårlige tider vi legger grunnlaget for de gode. Du får igjen mer for pengene dine når kursene går opp igjen, forteller Angelika Handeland, leder for salg og opplæring i Flekkefjord Sparebank.

Det viktigste rådet Handeland kan gi i urolige tider er vanskelig nok: Hold deg til den opprinnelige planen.

– Har man spart i fond i flere år så har man opplevd liknende perioder tidligere. Det er ikke uvanlig, men det kan allikevel være vondt for mange å se verdiene synke hver gang man ser i mobilbanken eller nettbanken. Men hvis du har opplevd dette før, så har du også sett at det snur.

Handeland mener denne lærdommen kan hjelpe deg gjennom urolige tider.

– Det oppleves ofte vanskelig å se gjennom større fall i aksjemarkedet. Bekymringen rundt utviklingen til sparepengene dine kommer da gjerne sterkere dag for dag.

En god regel er å forsøke å huske hva du tenkte da du gjorde investeringene. Den gangen tok du nok beslutningen uten for mye følelser, og du hadde gjerne definert en spareplan.

– Om du ikke trenger pengene nå, så kan tankene du hadde når du startet investeringen din være en trygghet.

Det er også viktigere enn noen gang å ha en god buffer.

– Det kan være en god trygghet når verdensbildet påvirker økonomien så mye som det gjør nå. Husk også at når sentralbanken hever renten så gjøres det for å påvirke prisene; rentene settes opp for å senke utgiftene og bevare kjøpekraften for oss alle.

Kilde: Lister24

Gi oss tilbakemelding