Gå til sideinnhold
Tore ansattbilde

Hvordan planlegge for urolige tider

Norsk økonomi har kommet sterkt tilbake etter pandemien, men samtidig er det usikkerhet rundt de økonomiske utsiktene fremover. Nå kan det være på tide å planlegge for uforutsigbare tider. Vi har samlet våre beste råd for hvordan du kan stille bedre rustet.

1. Legg opp din egen bufferkonto. Vår anbefaling er å ha minst to månedslønner på konto. For mange kan dette virke svært vanskelig, men fortvil ikke, litt er bedre enn ingenting.

2. Det er ikke uvanlig at man mister oversikten over abonnementer på forskjellige plattformer. Det er derfor lurt å gå gjennom alle abonnementene du har, og si opp de du ikke trenger. Dette kan man spare flere tusenlapper på i året.

3. Sjekk at du har det du trenger av forsikringer. Det er bedre å være føre var og ha det du trenger hvis uhellet skulle være ute. Det kan også være lønnsomt å samle forsikringene i samme selskap.

4. Vi lever i et bruk- og kast-samfunn. I stedet for å kaste ting du ikke bruker, kan du forsøke å gjenbruke eller selge det.

5. Det kan være lurt å spare til potensielle renteendringer. Har du penger til overs, bygg din egen rentebuffer, enten ved å betale ned mer på lånet eller ved å sette av det du kan på en konto.

6. Det kan være aktuelt å se på fastrentelån om du har en presset økonomi i dag. Fastrentelån gir stabilitet og faste låneutgifter over lengre tid. En ulempe for noen er at lånet blir mindre fleksibelt. Dersom du er usikker på om fastrentelån er noe for deg, kan du ta kontakt med bankens rådgivere.

7. Flere opplever gjerne at kassalappen blir ekstra lang etter en tur på dagligvarebutikken. For å unngå slike tilfeller, er det lurt å planlegge innkjøpene dine og begrense antall butikkbesøk i løpet av uken.

8. Unngå dyr kredittkortgjeld. Dette er en gjeld som kan vokse raskt, og som for mange er vanskelig å håndtere.

9. Få faglig hjelp. På alle våre avdelingskontorer finner du finansielle rådgivere som hver dag jobber med personlig økonomi og forsikring. Ikke nøl med å bruke oss. Vi kan hjelpe deg med å planlegge din økonomi, så du ikke trenger å uroe deg for hvordan du skal få råd til det du og dine trenger aller mest. Vi er her for deg, der du er, i din økonomiske situasjon.

Tore ansattbilde

Har du spørsmål om sparing, renter eller noe annet?

Gi oss tilbakemelding