Gå til sideinnhold
museet 1

350.000 kroner til Flekkefjord Museum

Flekkefjord Museum får 350.000 kroner til arbeidet med den lokalhistoriske utstillingen «Fortellinger fra Flekkefjord». Utstillingen ble offisielt åpnet av adm. banksjef, Heidi Nag Flikka.

På vegne av Flekkefjord Sparebank er det en stor ære å få åpne den lokalhistoriske utstillingen. Flekkefjord Sparebank ønsker å være en engasjert samfunnsaktør og banken er derfor veldig glade for å kunne bidra med midler til utstillingen, sa Flikka under den offisielle åpningen.

Adm. banksjef Heidi Nag Flikka klippet snoren under åpningen av museet.

Det tradisjonelle museet i sjøbodene øverst i Kirkegaten går inn i en ny tidsepoke med en ambisjon om vise frem små og store hendelser i byens og distriktets historie. Flekkefjord Sparebanks gavefond bidrar med støtte til den lokalhistoriske utstillingen. Gjennom det skal man få et dypere innblikk i den tiden man har tilbrakt, tilbringer og skal tilbringe i Flekkefjord.

I utstillingen skal man møte mennesker, se hva de har gjort og hvordan de har levd, og kanskje også få vite litt om hva de har tenkt og følt.

museet 3

Den dynamiske utstillingen vil være i stadig endring og vil ikke bli stående å støve ned. Planene som startet i 1985 har endelig kommet så langt at åpning av ny utstilling kunne presenteres. Vest-Agder Fylkesmuseum karakteriserer bymuseet som et av de beste i fylket.

36 montere med gjenstander, krok for visning av filmer med ulikt historisk innhold, til snakkende hoder som forteller sin historie, flere småskjermer med bildehistorier, lydfortellinger, luktbokser, prosjektet «tidskapselen», der dagens flekkefjæringer kommer til orde og en liten barnetunnel for de minste utstillingsbesøkende. I tillegg kommer tekst og bilder på vegg.

I et eget rom kan man gjøre små dykk ned i historien gjennom møter med enkeltmennesker, gamle og unge, rike og fattige, fra den store sildetida 1826-1837, i handels- og industribyen gjennom vekst og stagnasjon, i krig og fred og inn i vår egen tid, der folks egne minner glir inn i fortellingen.

Utstillingens tidslinje inneholder tekst og bilder, 32 gjenstandsmontere, fire skjermer for bildevisninger, lukt- og lyttestasjoner.

museet 4

Det gir en helt spesiell opplevelse å være i det åttekantete rommet og møte ti «snakkende hoder» som forteller nær lokalhistorie. De viser seg på digitale skjermer. Her møter vi lille «Kristine», som opplever sildetida rundt 1830 på nært hold og selveste garverigründeren Anders Beer. Jordmor Sara Pedersen, bondekona «Karen» fra Bakke på bytur og en garveriarbeider forteller om det de er opptatt av. Krigsseiler Bent Thorsen ser tilbake på sine dramatiske opplevelser under krigen. Bedriftseier Alma Wadel dukker opp på 1950-tallet, og «Kjell Olsen» står klar til å dra ut i Nordsjøen i 1980. «Emma», 12 år, deler sine tanker om hvordan det er å vokse opp i Flekkefjord i 2020, og en anonym stemme forteller om hvordan det er å være fattig i Flekkefjord i 2021.

(Deler av teksten er hentet fra Avisen Agder /Agnar Klungland)

Gi oss tilbakemelding