Gå til sideinnhold
Green-Yard-03-1-2048x1365

Et grønt industri-eventyr midt i Fedafjorden


Green Yard As har blitt et industrieventyr midt i Fedafjorden. Med enorm vekst innen grønn resirkulering av skip og som det eneste verftet i sitt slag på verdensbasis.

Siden oppstarten i 2018 har Green Yard vokst enormt. På Angholmen i Fedafjorden klippes svære skip opp i småbiter, for deretter å sendes til gjenvinning. Resirkuleringen skjer etter den høyeste europeiske standard, og Green Yard er det eneste verftet i sitt slag på verdensbasis.

– Da vi startet opp i april 2018 var vår visjon å gjøre en skitten bransje grønnere. Det er fortsatt vår visjon, og vi er kommet godt i gang, sier administrerende direktør i Green Yard, Hans Jørgen Fedog.

Green-Yard-1-2048x1153

– Flekkefjord Sparebank har den løfteevnen vi trenger for å oppnå våre vekstmål

Hans Jørgen Fedog

Fra kontoret skuer han utover havnen hvor det ligger flere skip i opplag og på vei til resirkulering. Han konstaterer at det er god aktivitet.

Green-Yard-7-2048x1365

– Akkurat nå står det to skip på utsiden som vi straks skal begynne å arbeide på. Når de tas inn i hallen starter prosessen. Resirkuleringen foregår i all hovedsak innendørs, slik at vi minimerer risikoen for utslipp i nærmiljøet. Dette gir også et bedre arbeidsmiljø med mindre støy og støv til omgivelsene, forklarer han.

I tillegg til resirkulering utføres det reparasjoner og modernisering av både skip og rigger.

– På den måten forlenger vi levetiden, og fartøyene blir også mer miljøvennlige, påpeker Fedog.

Green-Yard-5-2048x1365

Flekkefjord Sparebank har god og spesifikk kunnskap om det lokale næringslivet. De kjenner oss godt, og har tro på våre ambisjoner.

Hans Jørgen Fedog

OPPKJØP

Sommeren 2020 utvidet Green Yard sin portefølje ved å kjøpe opp gamle kleven Verft i Ulstein kommune på Sunnmøre. Der skal det også resirkuleres, i tillegg til å bygge nye, moderne skip.

Hans Jørgen Fedog legger ikke skjul på at Flekkefjord Sparebank har vært en meget viktig bidragsyter til den solide veksten.

– Flekkefjord Sparebank har den løfteevnen vi trenger for å oppnå våre vekstmål, sier Fedog.

Det er alt annet enn tilfeldig at Green Yard ønsket å bruke lokalbanken.

– Først og fremst har Flekkefjord Sparebank god og spesifikk kunnskap om det lokale næringslivet. De kjenner oss godt, og har tro på våre ambisjoner. Vi har en gjensidig respekt, påpeker han.

Green-Yard-03-1-2048x1365

I et svært hektisk marked er behovet for raske beslutninger stort.

– Da er det fantastisk å ha en lokalbank som alltid er tilgjengelig og som er i stand til å ta kjappe beslutninger.

Og ikke minst:

– Flekkefjord Sparebank har konkurransedyktige betingelser, fastslår Hans Jørgen Fedog.

IMPONERT

Bedriftsrådgiver Atle Vidringstad i Flekkefjord Sparebank har fulgt nøye med på utviklingen av Green Yard.

– Jeg er mektig imponert over hva Green Yard har oppnådd i løpet av så kort tid. Med verft både i Fedafjorden og Ulstein fremstår Green Yard Group nå som en av de mest komplette verftsgrupperingene i Norge.

Atle Vidringstad

Flekkefjord Sparebank er på sin side opptatt av å bidra til en grønn og bærekraftig utvikling av miljøet både nært og fjernt.

– Dét bidrar Green Yard sterkt til. De har på mange måter startet det grønne skiftet her i Lister-regionen. Det er både smart og fremtidsrettet, påpeker bedriftsrådgiveren.

– I tillegg skaper de vekst og ikke minst gode arbeidsplasser i regionen vår, tilføyer Vidringstad.

Fra å være en håndfull ansatte har bedriften nå totalt 120 på lønningslisten.

– Den største gleden med det vi holder på med, er hver gang vi kan ønske en ny ansatt velkommen, sier Hans Jørgen Fedog.

BÆREKRAFTIG RETNING

Flekkefjord Sparebank jobber målrettet med å bidra til at regionen utvikler seg i en mer bærekraftig retning. Administrerende banksjef Heidi Nag Flikka, ønsker at lokalbanken skal gå i front for dette arbeidet.

Heidi2-scaled-e1613647744192-2048x937

– Flekkefjord Sparebank tar bærekraftig utvikling på alvor, og jeg er fast bestemt på at banken skal være en positiv kraft i denne sammenhengen. Bærekraftige lokalsamfunn er spesielt viktig med tanke på å sikre fremtidens arbeidsliv i distriktet vårt, uttaler banksjefen.

I løpet av 2021 skal banken lansere en helt ny bærekraftstrategi.

– Der skal vi konkretisere bankens bærekraftsområder for å sikre lønnsom og bærekraftig retning. Vi har store ambisjoner om å ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet og miljøet vårt. Dette vil igjen være en klar fordel for alle våre kunder, ansatte og lokalsamfunn, sier Heidi Nag Flikka.

Gi oss tilbakemelding