STOPP – TENK – SJEKK
Tenk deg om
Du ville ikke gitt bort husnøkkelen til noen som spør! På samme måte må du aldri gi fra deg informasjon fra din BankID, kodebrikke eller personlige passord. Å gi fra seg dette kan sammenliknes med å signere på et blankt ark, og gi dem fullmakt til å skrive hva de vil.
BankID er din personlige nøkkel til dine penger. Koden fra kodebrikken og passordet må du ikke gi til andre. Hvis noen ringer og spør om engangskoden og passord er dette en svindler. Banken eller politiet vil aldri be deg om BankID, koder eller passord.
Gode råd mot bedrageri og svindel
- Ikke gi koden og passordet til din BankID til noen som ber om dette, uansett hvem som spør. Hvis noen spør om dette, er det en svindler. Det samme gjelder hvis du bruker BankID på mobil. NB! Ingen kjenner kodeordene som kommer fram på din telefon – ikke banken, BankID eller andre.
- Digital informasjon kan lett forfalskes – vurder alltid informasjonen nøye.
- Du trenger ikke sitte alene med disse vurderingene. Ring en god venn, noen i familien eller banken for å rådføre deg hvis du er i tvil.
- Oppgi aldri sensitiv informasjon til noen som kontakter deg. Seriøse aktører ber deg aldri oppgi slik informasjon på telefon eller gjennom en lenke de sender deg på SMS eller på e-post. Er du i tvil om det er banken som ringer deg, bør du selv kontakte banken på kjent nummer.
- Ikke stol på de som ringer, sender e-post eller SMS og som sier at de skal hjelpe deg med din PC. Dette er alltid svindel.
- Husk å etablere en totrinnsbekreftelse på alle nettsider som tilbyr dette. Totrinnsbekreftelse (autentisering) er et ekstrasikkerhetsnivå for innlogging.
Les gjerne mer her: Bedrageri og svindel blir stadig mer utspekulert.