Slik planlegger du studentøkonomien

"Studenttilværelsen er en lærerik og spennende tid. Samtidig vil nok mange kjenne på en økonomisk usikkerhet i løpet av studietiden - selv om studiestøtten nå har økt til 11 måneder."
- Silje Thunestvedt
En god studenttilværelse handler om god planlegging. Kunderådgiver SiljeThunestvedt har identifisert fem enkle grep som vil få pengene til å vare litt lenger.
Det mange faktorer som avgjør om du får endene til å møtes gjennom skoleåret. For de aller fleste er det ikke tilstrekkelig å lene seg på Lånekassen. Skal man lykkes med å skape en sunn studentøkonomi, er det lurt å planlegge forbruk og utgifter før skoleåret. Like viktig er kunnskap om ulike sparefordeler.
Få fart på studentøkonomien
1. Sett opp et realistisk budsjett
Skaff deg en realistisk oversikt over pengebruken din, og sett opp et budsjett over alle dine faste utgifter og eget forbruk. Du kan bruke mobilbanken eller nettbanken til å kartlegge forbruket ditt. Det kan for eksempel være mye å spare på mat hvis du planlegger måltidene dine og gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på de ulike postene, og ta høyde for uforutsette utgifter.
2. Studentrabatt og lojalitetsprogrammer
Som student har du mulighet til å benytte deg av flere ulike rabatter. Spør alltid om slike rabatter. Her kan det være mye å spare på for eksempel treningsstudio og frisør. Følg også med på ulike kundetilbud.
3. Jobb ved siden av studiene
Har du mulighet til å ha en deltidsjobb ved siden av studiene kan det hjelpe godt på økonomien. I tillegg som du får mer penger å rutte med, opparbeider du deg en uvurderlig arbeidserfaring når du skal søke på jobb etter studietiden. På samme tid gir det deg bedre muligheter til å spare. Du må passe på at du ikke overstiger inntektsgrensen til Lånekassen.
4. Boligsparing for ungdom
Drømmer du om å kjøpe hus eller leilighet når du har kommet i fast jobb etter studietiden? Etter dagens regler trenger du egenkapital på 15% og da er boligsparing for ungdom et smart produkt. Du kan spare opp til kr 25 000,- hvert år, med 20% skattefradrag, maks kr 5 000,- med en gunstig rente. Tjener du under frikortgrensen vil du ikke kunne benytte deg av skattefordelen, og da kan BSU Ekstra være et godt alternativ. Nå regnes BSU som en del av egenkapitalen når du skal ta opp lån, uten at du behøver å avslutte BSU-avtalen.
5. Forsikring
Som student er det viktig å ha en god reise- og innboforsikring. Sjekk om du er dekket av forsikringene til foreldrene dine eller ta kontakt med våre rådgivere i banken for et uforpliktet tilbud.